39 www.ouwestomp.nl
Home02-07-2004
Het relaas van een commandant,

Het relaas van een commandant,

Goed initiatief van jullie. Ik ben zelf in de jaren '72, '73, '74 en '75 commandant geweest van de Alfa compagnie 48 PIB

Over mijn eigen periode kan ik zeggen, dat het veruit mijn plezierigste in mijn carriere is geweest. Nog plezieriger dan bij het KCT waar ik tien jaar heb gediend.
Dat vond zijn oorzaak in een aantal elementen. We zaten slechts met één bataljon op de kazerne, er was een goede werksfeer, we hadden in het algemeen gesproken bekwaam beroeps- en dienstplichtig kader en goede korporaals en soldaten. In de periode 72-75 hebben de compagnieën van het bataljon bijna alles gewonnen wat er te winnen viel met name in de periode dat de toen lkol G. Huyser ( later chef defensiestaf en viersterren generaal !!!!! ) het bataljon commandeerde. Hij heeft het bataljon in die periode in de vaart der volkeren opgestuwd naar grote hoogte. En dat deed hij, om een term van Gerrie Kneteman te gebruiken " met zijn vingers in zijn neus ". Die man was een natuurtalent die vakmanschap combineerde met menselijkheid, intellect ( beter nog brille ) met besluitvaardigheid en bovenal humor met sfeer. Onder zijn commando was het een voorrecht om in het bataljon te mogen functioneren. Hij kende veel mensen bij hun voornaam en als hij op bezoek kwam ( dag en nacht ) was iedereen blij om hem te zien, want hij kwam om te kijken " hoe goed of het ging ". En als hij er was werd er soms onbedaarlijk gelachen. Ik herinner mij een bevelsuitgifte voor een actie te voet( die mocht de A-cie 48 PIB altijd uitvoeren, waren die kerels beregoed in !!!!!!! ) achter in de YP 408 A-2 en de overste kwam erbij ( en dat vonden we leuk dat leidde eerder tot ontspanning dan tot spanning ) en die maakte na afloop een zodanig hilarische opmerkingen, dat we met zijn allen gierend van het lachen en met de tranen in de ogen de bak uitgerold zijn. Mooie tijden .............

In die periode werden we ook gekwalificeerd als het beste bataljon van de Divisie, alle CI inspecties, MIO inspecties, CMA inspecties waren goed, de beoordelingen voor de cursus Pantserstorm waren hoog, de inzetbaarheid van het materiaal was hoog, we wonnen de brigadesportwedstrijden, we wonnen de Generaal Bartelsbeker, we eindigden hoog bij de schietwedstrijden om de prins Bernhard trofee. De brigadecommandant, de brigade-generaal, Nedelof stond regelmatig op de stoep om waarderingen, dan wel complimenten uit te komen delen. We wonnen de schietwedstrijden van het Regiment van Heutsz, we wonnen de sportwedstrijden van het regiment. Kortom we waren bijna overal de beste in. De oefeningen op compagnies, bataljons en brigadeniveau liepen ook als een trein.

Ik persoonlijk heb het geluk gehad om twee keer een compagnie vanaf het begin tot het eind te mogen draaien. Beide keren was ik bevoorrecht met de kwaliteit van het kader en de manschappen. Speciale herinneringen echter heb ik ook aan mijn TS-ers. Dat was een hele goede club kerels . Ik zal een aantal namen noemen. Scheepers, van Lin, Voets, Briaire ( hij was de chauffeur van het voertuig dat de Bartelsbeker won ), van Pelt, de Kimpe etc. Ik had de beste COG in het bataljon, de beste plaatsvervangers, de beste csm's, zeer goede pc'n en ps'n. Dat kon niet kapot. Ik vond het een eer om op het eind van mijn periode aan het eind van een brigadegeleide bataljonsoefening in de Eifel uit handen van de divisiecommandant de divisie legpenning te mogen ontvangen, Maar dat was niet mijn verdienste, dat was de verdienste van de hele compagnie. Sterker nog van het hele bataljon ....!!!!!!

Hgr

Ton Kempenaars, oud commandant A-cie 48 PIB
Lkol MJD bd, oud-officier Korps Commandotroepen